Vörösbegy nyerte a szavazásunkat!

Szerző: Virt Emese

Dátum: 2023.11.21

Bombay Bálint madárfestménye, amely a "melyik madarak kerüljenek fel a webboltunkba" szavazáson magasan az első lett, már rendelhető!





A vörösbegy népszerűségét szeretnénk felhasználni, a KÉKBEGY BEMUTATÁSÁRA! Az emberek nagy része még csak nem is hallott a hazánkban is költő kékbegyről, pedig egy gyönyörű kismadár! A képeink között láthatsz egyet! Sokkal rejtőzködőbb, mint a vörösbegy, ezért nem sokszor adatik meg az embernek, hogy találkozzon a madárvilágnak ezzel a csodás kis színfoltjával.



Gondolnátok, hogy a vörösbegyet gyakran választja a KAKUKK (népies nevén kukóka) fiókái mostohaanyjának? És azt tudtátok, hogy a kakukk azért nevelteti fel mással a fiókáját, mert költöző madár, és előbb indul útnak, minthogy a fiókái életképessé váljanak? És azt az elképesztő dolgot hallottátok már, hogy A KAKUKK EGY NAPPAL VISSZATARTJA TOJÁSÁT, ami a test melegétől egy nappal fejlettebb lesz, és ezért EGY NAPPAL HAMARABB KEL KI, mint az átvert mostohaanya tojásai? Mivel egy nap nagyon sokat számít egy frissen kikelt fióka fejlődésében, a kakukkfióka lesz a legerősebb, és könnyen túrja ki mostohatestvéreit a fészekből, így elérve, hogy az ő csőrén menjen le az összes fiókának szánt élelem.



De hogy a VÖRÖSBEGYről is megtudj egy érdekességet, ha már a grafikán vörösbegy szerepel: vonuló madár, csak kis számban telel át, ezért ha télen látsz egy vörösbegyet az ablakpárkányodon, simán előfordul, hogy egy északabbra élő vendég csak, amíg a hazai vörösbegy éppen mediterrán vidékeken nyaral, vagyishogy telel.
A vörösbegyet nem kell félteni, a száma hazánkban nemhogy csökken, hanem nő!