Szeretnétek érett fejjel is gyermeki izgalmat átélni? Akkor BERZSELJETEK TOJÁST TI IS!

Szerző: Virt Emese

Dátum: 2023.03.17



Tojást berzselni hasonlóan kalandos, mint pólót batikolni!
! Érett fejjel is gyermeki izgalmat érzünk, amikor a tojásokat a festékléből végre előbányászhatjuk, és a rút harisnyanadrág bugyolából óvatosan, egyenként bontakoznak ki türelemre zabolázott ujjaink alatt az újabb és újabb színes csodák, ahogyan a csúf bábokból kibontják szárnyaikat gyönyörű, színes pillangók. 
                      
Ez az izgalom fokozottan igaz, ha természetes festéklevet használunk, de az igazán jó mulatság, ha egyszerre többfélét próbálunk ki! 
Mi halmozzuk az élvezeteket, mert keverni is szoktuk őket, pl. az áfonyalé és a kurkuma keverékéből erősebb zöldet lehet csinálni, mint a bazsalikomból! 
Ez egy olyan tevékenység, amit a felnőttek is nehezen adnak ki a kezükből a gyerekeknek, mert színes festéklevekkel pacsmagolni az egyik legjobb mulatság a világon, és szinte képtelenség abbahagyni, hogy újabb, és újabb gyönyörű, természetes színeket keverjünk!                                                          
    fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

1. Tehát. Végy mindenféle természetes dolgot, aminek a levéről el tudod képzelni, hogy befest egy tojást, ha szeretnéd, vedd figyelembe mások korábbi tapasztalatait, ha újító vagy, ne törődj semmivel, csak add át magad a kotyvasztás gyermeki örömének, közben mormolhatsz boszorkányos varázsigéket is, ha kedved szottyan! 

   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

A festékléhez jó lehet a kurkuma, lila káposzta, bazsalikom, cékla, áfonya, fekete tea, kávé, diólevél tea, stb. Ha erős színt szeretnénk, akkor a vöröshagyma héját, a kurkumát, az áfonyát és a céklát, és ezek keverékeit  javasoljuk. A lilakáposzta ígéretesnek tűnik, de halványan fest, mi kipróbáltuk a feketeribizlit is, mert az volt otthon, hát nem lett túl erős szín az eredmény, de az ecet hozzáadása jelentősen javít a festék megtapadásában! Vöröshagyma héjat gyűjthetsz is, de ha Húsvét előtt két nappal csapsz a homlokodra, hogy hát már megint elfelejtettem, ahogyan mi szoktuk, akkor menj el a piacra. Ott biztosan találsz pár kofát, aki reménykedve várja még azt a pár embert, aki ismeri a tojásfestés ezer éves hagyományát, és jelentéktelen összegért elad egy zacskó hagymahéjat Neked. De legtöbbször annyira megörülnek a tradíciókat tartó vásárlónak, hogy ingyen adják, hálásan, hogy nem hiába tették félre, széles mosollyal, miközben aranylóan meg-megcsillan a szívük. 


   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu
                                                                       

2. Öntsd fel a növényeket vízzel és főzd jó fél óráig, azaz készítsd el a főzőlevet, ha nem kockáztatsz, és hideg festéklébe szeretnéd áztatni a tojásaidat. Ez esetben a tojásokat főzd meg külön, mielőtt kidíszítenéd.  

   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu



3. Szedj apró leveleket, földről, fáról, amiket szeretnél viszontlátni a tojásaidon! 

   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

4. Szerezz bármilyen színű nylon harisnyát, de megteszi más hálós anyag is, amit rá  tudsz feszíteni majd a tojásra. Készíts elő tűt, cérnát, ollót! Mi egy kis szivacsdarabot is szoktunk használni, amibe kis ellipszis alakú mélyedést készítettünk, és erre tesszük a tojást, amivel dolgozunk, így nem gurul ide-oda. Főként akkor könnyíti meg a munkát, ha gyerekekkel csapunk bele a mulatságba!


   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

5. Mossuk meg a kezünket és a tojásokat szappanos vízzel, amitől -mivel zsírmentes-, jobban fogja fogadni a felülete a festéket, és az sem elhanyagolható szempont, hogy véletlenül sem lesz közvetett kapcsolat a tyúkanyó alsó fele és a szánk között. 

6. Áztassuk be a szedett leveleket egy lapostányérnyi vízbe, mert attól jobban tapadnak majd a tojáshoz. 
fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

7. Vágjuk a harisnyát akkora darabokra, hogy egy tojásra -erősen kifeszítve-, elegendő legyen úgy, hogy miután ráfeszítettük, cérnával el kell kötnünk a felesleget, és le kell vágjuk. Mielőtt darabokra vágjuk, próbáljuk ki egy tojáson, mekkora is minimum egy ilyen darab, és aszerint folytassuk a vagdosást. 



8. Tegyük rá a nedves növényünket a tojásra úgy, hogy az erezett felülete (a háta) legyen felénk. Tegyük le a tojást, két kézzel feszítsük szét a harisnyadarabot, és tegyük rá a növényre és a tojásra úgy, hogy minél jobban odafogja, minél erősebben feszüljön, így nem fog a növény és a tojás közé befolyni a festéklé. A ráfeszített harisnya maradék részét kössük erősen csurkába a hátoldalon, és a cérnával kössük körbe. Ha elmozdulna  növényke, a tűvel utólag is lehet kicsit igazgatni óvatosan. 

   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu
Ha elkészültünk, innentől végképp csak az izgalom és az öröm vár ránk, hiszen a harisnyás rész a folyamat legnehezebb része!

   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

9/a. Ha a harisnya erősen feszül, tegyük be a tojásokat az elkészített hideg főzőlevünkbe, de előtte tegyünk hozzá fél literenként 4 ek ecetet, mert ez segít a festék rögzítésében. Hagyjuk benne egy éjszakán át. 

9/b. Ha együtt főzzük a tojásokat a festéklével, akkor vegyünk annyi fazekat, ahány színű főzőlevünk van, tegyük bele a tojásokat, és öntsük fel az előkészített festék löttyökkel, majd szigorúan nagyon lassú tűzön, aprócska fokozaton főzzük fel a levet, 15-20 percen át. Ha túl gyors, túl lobogó, a tojások eltörhetnek. 
Hagyjuk a tojásokat egy éjszakán át a lébe. Együtt főzve a festék erősebben megfogja a tojásokat, de a hideg festéklé is jól működik. 
                                        
                                                  fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

10. Reggel, bontogassuk ki boldogan a tojásokat!!!
 fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

11. Mossuk le, utána töröljük meg, kenjük be valamilyen zsíradékkal, és újra töröljük át. Így szép fényt kap majd!

    fotó: Virt Emese, indigopolo.hu
Ha nem szeretünk kockáztatni, a vöröshagyma héjával készült festéklé nem sikerülhet mellé. 

12. Tegyük be kosárba, és büszkén díszítsük vele az asztalt, amíg nem jönnek a locsolók! 
(A legszebbeket titokban dugjuk el, és tartsuk meg asztaldísznek!)

    fotó: Virt Emese, indigopolo.hu

Ha időtök engedi, nézzetek meg a berzselés menetéről egy házi videót, az Indigo Műhely legfiatalabb tagjainak az előadásában, ami karantén idején készült ovis gyerekek számára, ezért valószínűleg érthető lesz felnőttek számára is:
                                                             

ÁLDOTT HÚSVÉTOT ÉS SOK LOCSOLÓT, A LOCSOLÓKNAK SOK SZÉP TOJÁST KÍVÁNUNK! 

   fotó: Virt Emese, indigopolo.hu
A blog tartalmának bármelyik része kizárólag engedéllyel és a blog forrásának és szerzőjének jól feltüntetett megnevezésével másolható!