Ökoszalvéta az Indigótól!

Szerző: Virt Emese

Dátum: 2023.03.24

VAN ÉRTELME ÖKOSZALVÉTÁVAL BOHÓCKODNI? HÁT PERSZE, HOGY VAN! 
Ami nem árt, az használ! Sőt, NEGYED ANNYIBA KERÜL, mintha alufóliába csomagolnánk, és a legfőbb előnye pedig, hogy SOKKAL KEVÉSBÉ SZENNYEZI A KÖRNYEZETET!

Kívül pamut, belül vizes szivaccsal törölhető PUL béléssel készül, és erős tépőzárral tudod bezárni. 

HA ÖKOSZALVÉTÁT HASZNÁLSZ, SPÓROLSZ IS!
Ha egy ember hétköznaponként 1 zsemlével indul útnak, amit alufóliába csomagol, akkor évente 23,4 m2-nyi alufóliával szennyezi a természetet. Ennek az ára: 4485 Ft/év. Egy ökoszalvéta kb 3 évig jó (ha vigyázunk rá, tovább). 3 évnyi alufólia árából pedig bőven kijön 4 db ökoszalvéta. 4 db ökoszalvétát PEDIG 12 éven át használhatunk. Tehát, négyszer drágább, ha ökoszalvéta helyett alufóliát használsz!


Azon kevesek közé tartozol, akit elszomorít, amit az emberek tesznek a Földdel, ami az otthonuk? Elkeserít, hogy az emberek nem látnak túl önmagukon, és az őket követő generációkra fittyet hánynak? Tudunk tenni mi bármit is, hogy megmentsük a Földet? Ökoszalvétát használunk, miközben autóval furikázunk, repülővel megyünk Horvátországba, és Kínából rendeljük teherhajón a környezettudatos papírpoharat? Tudtok róla, hogy a világ tizenhat legnagyobb teherhajója annyi, májpanaszokat okozó ként bocsát ki, mint a Föld 900 millió darabosra becsült autó- és kamionparkja összesen?

5 perc sétautat is inkább autóval teszünk meg, hiszen az idő drága? Közben elhízik az emberiség gazdag fele, mert semmit nem mozog, de sokszorosát eszi meg a szükségesnek? 
Mennyi őrjítő ellentmondás! 
Hiába is tennénk bármit is, hisz a környezetszennyezés java Európán kívül történik? A szemét többségét a jóléti társadalom termeli, elenyésző része gyűjti szelektíven, de arról már csak kevesen tudnak, hogy az óriási szeméttenger jó része, amit a kényelmes élet ont magából, távoli, szegény országokban köt ki? 
Hallottatok már az 5 hatalmas úszó szemétszigetről, amit a tengeráramlatok sodortak össze? A legnagyobb mérete már 2018-ban 17 db magyarországnyi területet tett ki. 

Elkeserítő igaz? 
Ha behunyjuk a szemünket, akkor nincs probléma? 
Hirdetjük a környezetvédelmet, de azért azt a jó kis dominikai nyaralást repülővel mégsem hagyhatjuk ki, hát na, az jár nekünk!
Gondolnátok, hogy az alábbi képek ugyanabban az országban készültek, csak az egyik a turisták számára van fenntartva, a másik pedig egy folyó Dominikában, ami el van öntve hulladékkal. Jó lenne a turista járatokat elirányítani, hogy a folyóhoz vigye a jómódú nyugat embereit a tengerpart helyett igaz?

MIKOR VAN IGAZÁN ÉRTELME ÖKOSZALVÉTÁT VENNI?

Ha mellette másra is odafigyelünk:
- ha beérjük a hazai turizmussal, ráadásul támogatjuk vele kis hazánk vállalkozóit is
- a céges megbeszéléseket online tartjuk, ha nemzetközi cégnek dolgozunk
- ha piacon vesszük a gyümölcsöt, és igyekszünk olyat venni ott is, ami idehaza termett
- ha minimalizáljuk a háztartásunkból kiáramló szemetet, és azt is szelektáljuk, nem törődve az "úgyis minden a kommunális kukába megy"  téves vagy önigazoló megjegyzésekkel
- ha nem veszünk semmit, amire nincs igazán szükségünk
- ha magunk termeljük a zöldséget és a gyümölcsöt saját kertünkben, közösségi kertben, lakás esetén bérelt kis területen 
- ha nem eszünk annyi húst, és azt is magyar tenyésztőtől vesszük, ha nőne az igény, nőne a piac is, nem beszélve a hús minőségéről
- ha családonként -ha mindenképpen és valóban szükségünk van rá-, max. egy autót tartunk, és nem tolunk amúgy is túl nagy jólétben felnövő gyermekeink feneke alá rögtön egy sajátot, amint lehetséges
- csak akkor használunk autót, ha muszáj, egyébként biciklivel, gyalog tömegközlekedéssel, rollerrel járunk
- és talán a legfontosabb: ha olyan termékeket veszünk, ami nem teherhajóval érkezik távolkeletről 
- ha használtan vásároljuk a dolgokat a fb-on, zsibvásárokban, turkálókban, jófogáson, vaterán
- ha nem dobunk ki semmit, hanem továbbadjuk a dolgokat, szinte minden városnak van már Neked adom fb csoportja, ahol egy perc alatt elkelnek a számunkra fölöslegessé vált dolgok, vagy a Máltai Szeretetszolgálat ruhagyűjtő konténereibe tesszük a ruhákat, cipőket, hogy elvigyék a rászorulóknak
-és még biztosan sok-sok dolgot lehetne tovább sorolni