NEKTEK MELYIK UDMURT NÉPI MOTÍVUM TETSZIK A LEGJOBBAN?

Szerző: Virt Emese

Dátum: 2024.03.11









Hogy kik azok az udmurtok? Hát a VOTJÁKOK!



Na, így már biztosan mindenki tudja, aki rendesen megtanulta annak idején a finnugor nyelvrokonainkról szóló nyelvtan leckét, hogy merrefelé kell keresni Udmurtiát a térképen. Már 30 éve is csak hétszázezer körüli volt a számuk, és ebből is csak félmillióan beszélték a votják nyelvet, így mára biztosan még kisebbek sajnos ezek a számok.



Él azonban Bikafalván, Erdélyben egy hölgy, Anasztázia Petrova, aki tősgyökeres udmurt, Udmurtiában született, ott is volt gyerek, majd udmurt-magyar szakon végzett, mert érdekelte a magyar nyelv. Férjével, a magyar-néprajz szakos Demeter Miklóssal, és lányaikkal, miután éltek Magyarországon és Udmurtiában is, végül egy kis faluban telepedtek le. A család együtt kutatja, ápolja, és adja tovább az udmurt népzenét és hagyományokat Magyarországon és a világban. 

NEKIK, ÉS AZOKNAK AJÁNLJUK EZEKET A GRAFIKÁKAT, AKIK ANNAK SZENTELIK AZ ÉLETÜKET, HOGY MEGŐRIZZENEK EGY-EGY KINCSET AZ EGYRE FAKULÓ VILÁG SOKSZÍNŰSÉGÉBŐL.

Itt nézhettek meg a családról egy riportot: https://www.youtube.com/watch?v=YOMVEQiEurs

Hogy miért vannak votják motívumok az Indigó Műhely grafikái között? Azért mert szépek, és az indigósok szeretik a szépet!