Barkas, a keleti blokk mindenese

Szerző: Páczelt Péter

Dátum: 2023.03.12



A 70-es években utakra kerülő kis teherautó létszükséglet volt a kor bútor- és zöldségszállítóinak, az ötven felettiek akár arra is emlékezhetnek, hogy a Magyar Posta flottaautóként használta, akkoriban ezzel suhantak a szoci futárok. 

A 80-as évekbeli üzemanyagárak mellett még az is elment, hogy fogyasztása 8-14 liter volt 100 km-en, igaz,  kész volt  akár 20 másodperc alatt 80 km/h-re felgyorsulni.

Nagy előnye abban rejlett, hogy a kor rettenthetetlen autószerelői egy-két csereszabatos KGST autó alkatrésszel és egy villáskulccsal pillanatok alatt helyreraktak egy indexkapcsolót, esetleg futóművet. Vagy anyázva elküldtek.

Érdekessége ennek az autótípusnak, hogy számos kialakítással gyártották. Létezett kisteherautó (dobozos), kisbusz, platós teherautó, „bőröndös”, pórkocsis, de még lakóautó változata is.
Megszületésekor hiánypótoló kisteherautó volt, öregkorára viszont messze elhaladt mellette a kor, hogy a rendszerváltással végleg kilehelje lelkét.

A tények és a történelem helyett azonban beszéljenek maguk a tulajdonosok, a teljesség igénye nélkül. Barkas felhasználók történeteiből mazsoláztunk :
„Olyan is volt, hogy miután kivettem az üléseket, betereltünk négy disznót.”
„Kis terheléssel viszi a 100-110-et, de ilyenkor már a gondolataimat se hallom!"
„Athénban feltörték a Barkast! Ez annyira hihetetlen, hogy meg is esküszöm rá, hogy így volt. De nem vittek el semmit. Talán végül megsajnáltak bennünket, amikor jobban megnézték az autót.”
„Előzni csak lendületből lehetett vele, de ha elértem az üveghangot, ment, mint akit seggbe rúgtak.”



További fontos tulajdonságai a Barkasnak (tulajdonosok tollából):
- Tökéletes transzportautó: „öregasszonyokat tizesével a hévhez 100-asért”
- A fejleszthetőség csúcsa: „…zsiguli kormány, ikarus hátsó üléssor, első kerekek SUZUKI…”
- Könnyűzenészek turnébusza: „ hátsó üléssor helyére mobil wc-t tettünk ”
- Rekord döntögető: „..15-nél többen utazni vele, nem egyszer „
Az Indigo webshopban a két legelterjedtebb színű Barkas (a babakék és világos szürke) található, elölről, hátulról és oldalról ábrázolva.
Kérésre egyedi rendszámmal és választható színben is elkészítjük.  Ha dobozos vagy kisbusz változatot kérsz, azt is el tudjuk készíteni.