A LENTI KÉPEKEN teljes lelki nyugalommal megtekinthetőek a minták, rájuk kattintva pedig rögtön a webboltban találja magát az ember, hogy ne kelljen tovább böngészni. De az utóbbi még nem biztos, hogy igaz, mert épp most fejlesztjük a honlapot, és lehetséges, hogy még nincsen kész.

 

                                                        

 

MAGYAR KÖLTŐK HADIRENDJE:

MAGYAR PÓLÓRA MAGYAR CSILLAGOT! - kiáltványunk, avagy irodalmi sorozatunk indító tagja, amely magyar költőket állít hadirendbe varázstalanított világunk ellenében! Az érdemes költők listája nem teljes, mert akkor sosem értünk volna a végére, elnézést, ha valaki hiányt érez. A póló üres túloldalán pedig azokról a költőkről emlékezünk meg, akik tehetségesek voltak ugyan, de nem kaptak a reflektorfényből. 
Éljenek a magyar költők!
Rendelhető itt: http://www.indigopolo.hu/index.php/webbolt/irodalom-webbolt
A szereplők:
Janus Pannonius (csak a háromszöges, időrendbe állított pólón), Balassi Bálint, Kazinczy Ferenc, Batsányi János, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Arany János, Petőfi Sándor, Madách Imre, Vajda János, Juhász Gyula, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Áprily Lajos, Ady Endre, Füst Milán, Szabó Lőrinc, Dsida Jenő, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, József Attila, Weöres Sándor, Pilinszky János, Nagy László, Kányádi Sándor.

 

KOSZTOLÁNYI: HAJNALI RÉSZEGSÉG (RÉSZLET)

Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség című versének sorait dolgozta fel Nádi Bogi, irodalmi és egyben Meghívott grafikusok sorozatunk részeként:

"...és most világolt föl értelme ennek
a régi nagy titoknak, hogy a mennynek
tündérei (...) hazamennek
fényes körútjain a végtelennek..."

Főként nőknek készült a minta, de természetesen a különc férfiakat sem utasítjuk vissza.

Bogiról többet itt:
www.fb.com/halistenstudio

 

ADY ARCKÉP

MAGYAR PÓLÓRA MAGYAR CSILLAGOT! kiáltványunk tagja, némi
IRODALMI SUSMUSsal fűszerezve: Azt valószínű mindenki tudja, hogy Ady hat ujjal született, de azt talán nem, hogy a Nálánál 17 évvel fiatalabb Csinszka, aki mellett végül öregedő fejjel kikötött, már egy mérnök menyasszonya volt, amikor rajongói leveleket küldözgetett Adynak, mindössze 20 évesen. Sőt, Ady halála után - Ady jó barátjával -, Babitscsal is járt, mert mai szóval élve egy igazi irodalmi-művészeti grúpi volt, Ady mellett múzsája számos férfinek. Külön érdekesség, hogy Csinszka édesanyja is 22 éves volt, amikor hozzáment saját, 50 éves nagybátyjához, tehát nincs min csodálkozni.

 

KÁNYÁDI SÁNDOR:BETEMETETT A NAGY HÓ (RÉSZLET)

Meghívott grafikusok sorozatunk darabja Nádi Bogi ceruzájából született. Meglévő munkái alapján versillusztrációt kértünk Tőle, mégpedig felkerestük hozzá az immáron 85 éves Kányádi Sándor bácsit, volna-e arra mód, hogy az Ő verseit rajzolja meg Bogi, ha már azon nevelkedtünk, és csiszoltuk-finomítottuk gyermekkori, színes képzeletünk világát. És láss csodát, Sándor bácsi válaszolt, áldását adva, így megszülethettek a grafikák.Köszönjük mindkettőjüknek! Bogiról többet itt:
www.fb.com/halistenstudio

 

JÓZSEF ATTILA: KÉSZ A LELTÁR (RÉSZLET)

VERS MINDENKINEK! József Attila: Kész a leltár című versének részletét dolgozta fel Kőrös János, a Meghívott grafikusok sorozat részeként:

Akárhogyan lesz, immár kész a leltár.
Éltem - és ebbe más is belehalt már.

Jánról többet itt: www.fb.com/halistenstudio

 

ARANY JÁNOS: A BAJUSZ (RÉSZLET)

BAJUSZ ÉS IRODALOM KEDVELŐKNEK!
Ez a vers abban a korban íródott, amikor még a bajusz nem valami egy nyári divathóbort volt, hanem férfiúi alapfelszerelés. Szinte mindenki viselt bajuszt, mégis sokszínűbben festettek, mint az erősebb nem mai képviselete, hiszen különböző fazonokból lehetett válogatni. Szégyen volt csupasz orcával élni, jaj volt annak, akinek nem sarjadt a nemes szőrzet az orra alatt.

(...)Oh ti, kiket a természet
Bajusz-áldással tetézett,
Ti nem is gondolhatjátok,
A csupasz száj mily nagy átok!
Ti, midőn a szúrós serte
Sima állotok kiverte,
Minden szentet sorra szedtek
S a beretvától sziszegtek!
Ti, ha egyszer, hébe-korba’
Beleér levesbe, borba
Szegény ártatlan bajusz; vagy
Télen át rá jégcsap, zúz fagy:
Már az olyan nagy sor nektek!
Már ollót mit emlegettek,
Nem tudván, e szőr mily drága,
Becsesebb a drága gyöngynél(...)

 

JÓZSEF ATTILA ARCKÉP:

IRODALMI SUSMUS sorozatunk tagja: tudtátok-e, hogy József Attila apja szappanfőző munkás volt, anyja mosónő, akiknek hat gyermeke született, Attila a hatodik. Hárman maradtak életben gyermekként, két nővére és Ő. Ráadásul apjuk is lelépett, és - a családi legendárium ellenére, miszerint Amerikába utazott, hogy megszedje magát és visszatérjen -, új családot alapított, és sosem fizetett tartásdíjat. Szóval szegény Attila nem éppen a budai hegyekből ereszkedett alá a pesti kávéházak ihlető cigarettafelhőjébe.