SZERETJÜK A BALATONT!

Szerző: Virt Emese

Dátum: 2023.06.05

EMLÉKEZTEK ARRA A NYÁRI, BALATONI ÉLETÉRZÉSRE, AMIT GYEREKKÉNT ÉREZTETEK? 
NEKTEK MILYEN GYERKKORI ÉLMÉNY JUT ESZETEKBE? 
Persze-persze felnőttként is jó, de gyerekként aztán igazán varázslatos a balatoni strand!


A vonatról először megpillantani a Balaton vizét! Kékülő szájjal ráncosra ázni a Balatonban, lábujjal kagylót szedni, déli parton órákig gyalogolni a mélyvízig, tizenöten felszállni egy vízibiciklire, onnan ugrálni, fagyiért kuncsorogni, lángost enni, homokvárat építeni csatornarendszerrel, aztán egy szál fürdőruhában, papucsban csoszogva, törülközővel a vállon visszasétálni a nyaralóba/táborba/buszmegállóba. Vagy este lezuhanyozni a strand homokját és a Balaton vizét, és frissen, tusfürdőtől illatozva, csokibarnán, lenge nyári ruhában sétálni a parton és nézni a naplementét, éjszakai fürdőzni a Hold ezüst hídjában, és nem törődni semmivel, csak élvezni a szabadságot!



A kelet-német turisták már áttették törölközőjüket a horvát tengerpartra, sőt, bevallhatjuk magunknak, még magyar hazánkfiai is hűtlenek lettek egy időben hőn szeretett magyar tengerünkhöz, és inkább hűsöltek sziklák, mint olajszagú lángosos bódék árnyékában, mára már újra hemzsegnek a napozóktól a balatoni strandok!

BALATONI HAJÓS GRAFIKA MŰHELYÜNKBEN!

BALATONI HAJÓZÁSRA FEL! Aki hajós pólóban száll fel, ingyen jegyet kap(hat, ha jófej a jegypénztáros, de ezért garanciát nem vállalhatunk).
A pólón szereplő hajók: HELKA, HABLEÁNY, JÓKAI, CSOBÁNC. A háttérben pedig rövid leírás a balatoni hajók történetéről, a képen szereplő négy hajót taglalva. Mindegyik hajón vízre lehet szállni ma is, még ha nem is a pólón lévő formájában, hanem felújított/átépített állapotában. 





BALATONI HAJÓK GYEREK VERZIÓ!

A pólón lévő hajók közül némelyik még mindig menetrendszerinti járat, van, amelyik már nyugdíjban pihen: Csobánc, Hableány, Balaton, Baross, Aqua Pannonia, Siófok, Boglár, Kisfaludy Sándor, Szent Benedek, Helka, Tünde, Jókai, Kisfaludy. Csak válogatás, ennél sokkal több csodaszép hajónk úszott a Balatonon, de ennyi férőhely volt.



TANÚHEGYEK MŰHELYÜNKBEN!

Miről tanúskodnak a Balaton északi partját annyira meghatározó TANÚHEGYEINK (népiesen: köbörceink)? 
Arról, hogy valaha itt volt Európa egyik legsűrűbb vulkán mezeje! Ezekből a gyönyörű kalapformájú bazaltkúpokból válogattuk ki a legismertebbeket, hozzáadva egy kakukktojást is: a Somlót.
A hegyek rajzolata egymáshoz képest méretarányos, nem lett kicsinyítve-nagyítva, tisztán látszik mekkora különbségek vannak hegy és hegy között. Az alsó 4 hegy kivételével a hegyek magassága is olvasható.
A 9 tanúhegy magasság szerint : Badacsony, Somló, Szent György-hegy, Gulács, Csobánc, Haláp, Tóti-hegy, Hegyestű, Hegyesd, Szigliget
Kérésre a pólót 'TANÚHEGYEK' felirat nélkül is el tudjuk készíteni.




BALATONITES BALATONICUS

A mai lábasfejűek cirka 245 MILLIÓ ÉVES AMMONITESZ rokona is fenn van webboltunkban! 
A Balaton-felvidék kőzeteiben előforduló ritka ősmaradvány az Egyenlítő környékén hullámzó ősi trópusi tenger ragadozója volt. A Balatonites nemzetséget a 19. században „nálunk” fedezték fel, így Edmund Mojsisovics paleontológus kedvenc tavunkról nevezte el ezt a jószágot! Nem csupán a valaha volt élőlény az ámulatos, hanem a kézzel készült, hihetetlenül részletgazdag grafika is, amelyre Korbély Barnabás, a Bakony–Balaton UNESCO Geopark (http://www.geopark.hu/) csoportvezetője, földtudományi szakija hívta fel elképesztő szenvedéllyel a figyelmünket, és győzött meg minket sec-perc alatt arról, hogy az Indigó nem Indigó ammoniteszek nélkül. Ezt végül mi magunk is beláttuk, ezért elkészültek első ammoniteszes cuccaink. Ez a videó mutatja, milyen lehetett valaha a mi Balatonitesünk, (amit 2018-ban az év ősmaradványának szavaztak meg, amiben némi szerepe lehetett az igen jól hangzó nevének is): https://www.youtube.com/watch?v=AKxwtZhGPDg



BALATONI HALAK 

Kedves Megrendelőink szakértése alapján a tökéletesség felé mozdítottuk halas pólónk halrendjét is, azaz a csíkot, ami nem kifejezetten balatoni hal, lecseréltük a süllőre, aminek hiánya viszont fájó seb volt sok szív, halaknak szentelt szegletében.