SZENT ISTVÁN király ELSŐ EZÜST DÉNÁRJAIBÓL, a LANCEA REGIS dénárból került elő egy VESZPRÉMBEN, az Indigó Műhely drága szülővárosában!

Szerző: Virt Emese

Dátum: 2023.11.09

SZENT ISTVÁN király ELSŐ EZÜST DÉNÁRJAIBÓL, a LANCEA REGIS dénárból került elő egy VESZPRÉMBEN, az Indigó Műhely drága szülővárosában a Vár felújítása során! Külön óriási dolog, hogy Árpád-kori földrétegben találták meg, a saját környezetében.

A képet a Magyar Nemzeti Múzeum, Nemzeti Régészeti Intézete készítette a Veszprémi Várban, a feltárás helyszínén, háttérben Szent István király és Gizella királynő szobrával.

Az élet apró csodái közé tartozik, hogy pont azokban a hetekben egyeztettünk SOMOGYI GYŐZŐ Kossuth díjas grafikussal arról, hogy felkerüljön webboltunkba ennek a cirka ezer éves pénzérme sorozatnak a grafikája, amikor olvastuk a régészeti kuriózum feltárásáról a friss híreket!



Az ezüst dénár a középkori magyar pénzverés egyik legszebb emléke, amelyen a Lancea Regis felirat (a király lándzsája) olvasható, egy vágásos zászlóval díszített lándzsát tartó kéz körül, másik oldalán pedig stilizált templom látható.




Somogyi Győzőt és gazdag életművét egy külön blogban fogjuk bemutatni hamarosan!